Oud-wielrenner Lance Armstrong wordt achtervolgd door miljoenenclaims, sinds hij toegaf doping te hebben gebruikt in zijn succesjaren als Tour-rijder. Deze week schikte Armstrong met een promotiebureau dat hem voor 10 miljoen dollar had gesponsord. Onbekend is hoeveel Armstrong van de geëiste tien miljoen dollar heeft moeten betalen. Vast staat wel dat er nog meer rekeningen komen.
Sinds hij op 22 oktober 2012 levenslang door de internationale wielerbond UCI werd geschorst en drie maanden later bij Oprah Winfrey zijn jarenlange dopinggebruik opbiechtte (klik hier voor de bekentenis op Youtube), vallen er met regelmaat dikke enveloppen door de bus bij Lance Armstrong.
Voormalige sponsors eisen hun geld terug. Maar zij zijn niet de enigen: ook mensen die in het verleden ooit door Armstrong met succes zijn aangeklaagd omdat ze hem ten onrechte van doping hadden beschuldigd, kloppen nu aan.
Begin deze week schikte Armstrong in een zaak van het sportmarketingbureau SCA Promotions, de grootste tot nu toe.
Claims raken Armstrong als een boemerang
SCA Promotions had al tijdens de carrière van de wielrenner zo zijn twijfels, en weigerde hem na zijn touroverwinningen in 2003, 2004 en 2005 een bedrag van 5 miljoen dollar uit te betalen.
Armstrong ging in de aanval en klaagde SCA aan. In 2006 kreeg hij gelijk. SCA moest hem in totaal 7,5 miljoen dollar betalen; 5 miljoen dollar aan toegezegde bonussen, plus 2,5 miljoen voor gemaakte kosten.
Na zijn biecht bij Oprah was SCA er als de kippen bij om het geld terug te eisen. In februari van dit jaar werd Armstrong veroordeeld om in totaal 10 miljoen dollar aan SCA te betalen. Blijkbaar heeft Armstrong geen gat gezien in hoger beroep, want deze week werd bekend dat het geschil voor een onbekend bedrag is geschikt.
Het is al de tweede grote zaak waarin Armstrong geld moet teruggeven nadat hij eerder met succes bij een ander had geclaimd. In 2006 moest de Britse krant The Sunday Times Armstrong 300 duizend Britse pond (405 duizend euro) betalen omdat journalist David Walsh hem onterecht van dopinggebruik zou hebben beschuldigd.
Net als de SCA eiste ook de krant na Armstrongs val zijn geld terug, plus gemaakte kosten. In totaal wilden de Britten 1 miljoen pond ( 1,35 miljoen euro). Ook in deze zaak heeft Armstrong snel geschikt.
Hoe rijk is Armstrong?
Komt Armstrong nu door alle zaken nu in de financiële problemen? We weten niet precies hoe rijk Armstrong is. Zijn vermogen werd door de site The Richest aan het eind van zijn carrière geschat op 125 miljoen dollar. Maar een dergelijke schatting gebaseerd op bekende bedragen uit sponsorcontracten en prijzengeld, is niet erg precies.
Ga je ervan uit dat de Texaan meer dan 100 miljoen dollar heeft liggen, dan heeft hij ondanks de recente schikkingen en advocatenkosten nog wel wat geld achter de hand.
De grootste claim komt nog
De grootste claim moet echter nog komen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie eist nog geld van Armstrong, want zes van zijn zeven inmiddels geschrapte touroverwinningen behaalde hij voor de US Postal-ploeg.
De sponsor van die ploeg, het Amerikaanse staatsbedrijf United States Postal Service, betaalde in totaal 30 miljoen dollar. Dat geld willen ze terug. Volgens de site Cyclingnews kan de rekening in deze zaak oplopen tot drie keer dit bedrag (dus 90 miljoen dollar), als de rechter eraan te pas moet komen. Ook in dit geval zal het dus wel tot een schikking komen.
Is de gifbeker dan leeg voor Armstrong? Niet helemaal. Hij heeft namelijk over alle bedragen die hij in het verleden heeft gekregen, al wel belasting betaald, schreef Forbes dinsdag. Normaal kun je belasting terugkrijgen als er bijvoorbeeld een fout is gemaakt. Maar het is zeer de vraag of de Amerikaanse fiscus zo lief zal zijn voor Armstrong en hem geld teruggeeft zodat hij gemakkelijker zijn schuldeisers kan betalen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl